O CARNET Meduza sustavu

M (ultimedijalna) EDU (kacija)(na) ZA (htjev).

CARNET Meduza je usluga za distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama te pojedinačnim korisnicima ustanova članica CARNET-a.

Kvalitetno uvođenje primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u sve djelatnosti rada i života ljudi podrazumijeva korištenje IKT-a na svim razinama obrazovanja. Zbog realnih financijskih i vremenskih ograničenja odlazak nastavnika na edukaciju u druga mjesta često puta nije izvediv ili uzrokuje prekide u redovitoj nastavi. Implementacijom platforme za distribuciju višemedijskog sadržaja edukacija je omogućena na daljinu uz jednak pristup svim korisnicima na radnom mjestu ili iz vlastitog doma u bilo koje doba dana.

U razvoju platforme poseban je naglasak stavljen na potrebe korisnika koji se nalaze u područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima koji su teritorijalno slabo povezani s regionalnim centrima. Vodili smo brigu o potrebama nastavnika u školama i obrazovnim ustanovama na definiranim područjima. Uključeni su i učenici i njihovi roditelji, ali i šira zajednica s ciljem ujednačavanja mogućnosti participiranja svih građana Republike Hrvatske u djelatnosti vezanih u podizanje kvalitete uvjeta rada i života.

Sustavu je dodijeljeno ime Meduza koje dolazi od grčke riječi medomai (μεδομαι) = "planirati", "dosjetiti se", "pronaći”. Na taj način smo željeli naglasiti korisnost ove usluge. Vjerujemo da će CARNET Meduza biti na raspolaganju našim korisnicima kao izvor znanja, informacija i obrazovnog sadržaja.

Integrirani servisi

Media on Demand (MoD)

Media on Demand je CARNET-ova usluga čija je zadaća pružiti svojim korisnicima unutar hrvatske znanstveno-istraživačke zajednice rješenja i savjete za primjenu višemedijskih tehnologija u svakodnevnom radu. Korisnici Media on Demand usluge su one institucije ili pojedinci koji imaju potrebe za višemedijskom produkcijom odnosno potrebe za potporom u dizajnu, izgradnji i korištenju sustava za produkciju i distribuciju višemedijskih sadržaja. Sadržaj je dostupan ovdje.

Portal Baltazar

Dana 21. prosinca 2011. godine na adresi http://baltazar.carnet.hr s radom je započeo CARNET-ov video portal Baltazar koji sadrži kompletan pedagoško obrazovni program Zagreb filma. Sadržajima na Portalu Baltazar mogu pristupiti samo korisnici koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Na Portalu Baltazar objavljen je 791 video materijal u 13 kategorija. Kategorije su: ekologija i okoliš, fizika, hrvatski jezik, interdisciplinarna područja, kemija, likovna kultura / likovna umjetnost, povijest, priroda i biologija, priroda i društvo, strani jezici, tehnička kultura, zdravlje i zaštita te zemljopis. Sadržaj je dostupan ovdje.