Općenito

Korištenje Meduze je potpuno besplatno i dostupno iz cijelog svijeta. No, kako biste pregledali zaštićene video zapise na sustavu (primjerice sadržaje portala Baltazar), potrebno je imati korisnički račun iz AAI@EduHr sustava.

Cijeli sustav je napravljen sa ciljem da bude pristupačan svim korisnicima. Korišten je minimalistički dizajn bez puno teksta i jednostavnim intuitivnim ikonama.

Klijentske specifikacije i aplikacije

 • Web aplikacija
  • Adobe Flash Player 9.0.115+, Chrome 30+, Firefox 20+, Safari 3+, Internet Explorer 9+, Opera 12

 

   

Korisnička aplikacija (web)

Prijava na sustav i autorizacija

Prijava na korisničko i upravljačko sučelje obavlja se korištenjem SSO pristup kroz centralni sustav autorizacije hrvatske obrazovne zajednice (AAI@EduHr). Korisnički račun unutar CARNET Meduze usluge stvara se nakon prve prijave na korisničko sučelje. Za korisničke i demografske podatke, koje je moguće uređivati upravljačkim sučeljem, preuzimaju se podaci vezani uz korisnikov elektronički identitet unutar AAI@EduHr. Korisnički je račun unutar CARNET Meduze usluge je valjan do isteka valjanosti korisnikovog AAI@EduHr računa.

Medijski sadržaj kojemu korisnik ima pristup kroz korisničko sučelje personaliziran je s obzirom na korisnikovu ustanovu (organizacijsku cjelinu) i ulogu koju korisnik obnaša u svojoj ustanovi.

Početni prozor aplikacije se sastoji od alatne trake na vrhu koja je uvijek prisutna prilikom navigacije po sustavu. Zatim se nalaze izdvojeni video zapisi sa posebnim značajem koji se biraju u CARNET-u. Nadalje postoje Novi zapisi (zadnji dodani u sustav), popularni zapisi (najgledaniji sadržaji Meduze) i pri dnu su ponuđeni dostupni kanali za gledanje.

Alatna traka

U zaglavlju Naslovne Stranice nalazi se glavni izbornik putem kojeg korisnik može odabrati dostupne kanale i on-demand sadržaj te polje pretrage. Top izbornik sadrži ikonicu profila korisnika s imenom korisnika ako je već prijavljen, obavijesti korisniku, pristup administraciji za korisnike s administratorskim pravima, padajući izbornik za promjenu jezika, padajući izbornik za promjenu teme aplikacije.

Ispod zaglavlja nalazi se prostor za video prikaz, player koji omogućava pokretanje izdvojenog video sadržaja. S desne strane video prostora nalaze se podaci o video sadržaju; datum, naslov, gledanost i opis. Putem ikonica točkica može se birati između nekoliko izdvojenih video zapisa.

Ispod prostora video prikaza u nekoliko horizontalnih slider-a može se birati između najgledanijih kanala ili najpopularnijih i najnovijih videozapisa. Klikom na ikonicu Pokreni na bilo kojem video zapisu otvara se stranica video zapisa. Unutar slidera svako pojedino video polje sadrži podatke o videu: tv kanal, naziv videa, zvjezdicu za spremanje kanala u listu omiljenih kanala ili videa u spremljene sadržaje i vremenski tijek trenutne emisije na kanalu.

U podnožju stranice na svakoj od stranica unutar aplikacije nalaze se podaci kontakata, linkovi na društvene mreže, pravila korištenja, o nama, kontakt, novosti, povratak na naslovnu, kanali, VOD sadržaj, kategorije i lokaliziran trademark disclaimer.

Kanali

Kanali su slijedni videozapisi koji funkcioniraju poput televizije. Administratori na ustanovama mogu kreirati kanale za ustanove i puštati odabrani video sadržaj svim korisnicima ustanove. Kanale, za razliku od ostalih video zapisa, nije moguće preuzimati, ali ih se može kao i sve druge zapise sačuvati za buduću upotrebo pritiskom na zvjezdicu pored okvira za gledanje i zatim se može pristupati kanalu putem opcije Omiljeni kanali.

Kod gledanja kanala, ispod okvira za gledanje, može se vidjeti raspored video sadržaja koji se emitira taj dan na trenutnom kanalu.

Također, moguće je pregledati cjeloviti raspored svih kanala odabirom opcije Raspored u padajućem izborniku alatne trake.

Unutar kanala postoji mogućnost odabira svih dostupnih kanala (različiti kanali dostupni za različite korisnike) ili omiljenih kanala korisnika.

Svaki kanal ima istaknuto ime kanala, ime trenutne emisije, prostor video prikaza trenutne emisije i ukupan broj pregleda kanala. Klikom na opciju Pusti, odnosno ikonicu lociranu u središtu video prikaza, pokreće se trenutno emitirana emisija na kanalu.

Ikonica zvjezdice omogućava spremanje kanala u listu omiljenih kanala. Putem progress bara dobiva se informacija o vremenskom tijeku trenutne emisije.

Odabirom nekog od kanala otvara se Stranica Kanala. U gornjem dijelu stranice je prostor video prikaza trenutno emitiranog sadržaja na kanalu koji se automatski pokreće. S desne strane video prikaza nalaze se informacije o kanalu i trenutno emitiranom sadržaju. Na opciju, odnosno ikonu zvjezdice može se spremiti ili obrisati kanal ako je već spremljen u omiljene kanale jednostavnim klikom.

Ispod prostora video prikaza trenutno emitiranog sadržaja u kanalu, nalazi se slider s dnevnim rasporedom emitiranog sadržaja. Svaki pojedinačni video sadrži podatke o vremenu prikazivanja i naziv video sadržaja. Izborom nekog od videa moguće je klikom pokrenuti emisiju. Moguć samo je pregled samo već emitiranih emisija.

Ispod slidera rasporeda je slider s preporučenim srodnim kanalima. Svaki pojedinačni kanal sadrži podatke o nazivu kanala, ikonicu zvjezdice koja omogućava spremanje ili brisanje ako je već spremljen u omiljene kanale i podatak o gledanosti kanala.

U izborniku Sadržaji mogu se odabrati svi dostupni video zapisi ili video zapisi sortirani prema kategoriji, preporučeni video zapisi ili spremljeni videozapisi.

Svaki videozapis ima informaciju o nazivu, kategoriji, broju pregleda i sliku. Ikonica zvjezdice omogućava spremanje kanala u listu omiljenih kanala.

 

Pretraživanje

U gornjem desnom kutu alatne trake postoji traka koja omogućuje pretraživanje sadržaja cijelog sustava. Upisom ključnih riječi i pritiskom na «Traži» (ikonica povećala ili pritiskom tipke enter na tipkovnici) pretražuju se svi video zapisi i VoD paketi.

Prvo su izlistani svi VoD paketi koji odgovaraju upitu tražilice, a niže se otvaraju svi odgovarajući pojedinačni video zapisi. Video zapise moguće je sortirati po relevantnosti na upit, datumu objave, broju pregleda, abecedno ili prema trajanju zapisa kroz padajući meni pri vrhu okvira pretraženih video zapisa.

Unutar video zapisa omogućeno je pretraživanje video zapisa po datumu objave, broju pregleda, abecedi i trajanju u padajućem izborniku.

Svaka kategorija sadrži naziv i sliku. Klikom na sliku vodi na popis svih video sadržaja iz odabrane kategorije.

 

Pregled video zapisa

Odabirom bilo kojeg video zapisa, otvara se njegova stranica u kojem stoji glavni prozor za pregled. Desno od okvira za gledanje se može pronaći opis zapisa, datum objave, kategorija i VoD paketi kojima zapis pripada. Ispod okvira za gledanje postoji popis sa srodnim video sadržajem (dijele istu temu, VoD paket i/ili kategoriju).

Prelaskom miša preko okvira za gledanje, pojave se dodatne opcije za upravljanje reprodukcijom video zapisa i mogućnost dijeljenja (na društvenim mrežama ili vlastitim stranicama) i preuzimanja video zapisa.

Opcija za dijeljenje sadržaja omogućuje lako dijeljenje na popularne društvene mreže (Google+, Facebook, LinkedIn i Twitter). Dodatne postoji opcija direktne poveznice na video i embed koda (za postavljanje na vlastitu internetsku stranicu). Video zapis možete dijeliti i sa predefiniranim početnim trenutkom na kojem ste pauzirali gledanje zapisa odabirom opcije "Podijeli od zadanog trenutka".

Pritiskom na zvjezdicu pored okvira za gledanje možete sačuvati video zapis u Spremljeni sadržaj kako biste mogli lakše pristupiti zapisu za buduće gledanje.

Ukoliko želite preuzeti video zapis na Vaše računalo, potrebno je prijaviti se u sustav sa Vašim AAI@EduHr korisničkim računom. Upute za prijavu detaljno su objašnjene ovdje.

Važno je napomenuti da je gotovo sav sadržaj koji je napravljen u CARNET-u u VoD paketu “MoD” (Media on Demand) koji je nazvan prema starom sustavu “CARNET Media on Demand”, iznimno su video kreirani za e-Škole u svom posebnom paketu.

 

VR/360 sadržaj

VR/360 (Virtualna stvarnost / video sa pogledom od 360 stupnjeva) video sadržaj su video zapisi koji imaju mogućnost okretanja kamere u svim smjerovima i snimljeni su posebnom tehnologijom u 360 stupnjeva.

Prilikom pregleda, moguće je pomicati kut gledanja u svim smjerovima. Kut pomičete lijevim klikom miša bilo gdje na prozoru video i držeći klik pomičete miš u bilo kojem smjeru. Kut kamere će pratiti Vaše kretnje miša.

Sav video sadržaj ovog tipa je smješten u kategoriji "360 sadržaj" i moguće je prepoznati pojedine video zapise pomoću ikone ispred naslova video zapisa.

 

VoD (Video on Demand) paketi

Pružanje usluge Video on Demand, odnosno video na zahtjev, je primarna funkcionalnost Meduze. Dakle, gledanje i preuzimanje postojećeg video sadržaja. Video sadržaj je podijeljen u VoD pakete kako bi korisnicima bilo lakše pronalaziti grupe video sadržaja, primjerice, sav video sadržaj sa posljednje CARNET-ove korisničke konferencije (CUC).

VoD paketima se može pristupiti pritiskom na ikonu u alatnoj traci.

Kategorije

Kategorije sadržaja su osmisljene kako bi se sličan video sadržaj grupirao prema namjeni. Recimo, ukoliko Vas zanima video sadržaj vezan uz sport, odabirom kategorije “Sport” možete pronaći sav video sadržaj na Meduzi koji je vezan uz sport.

Do odabira kategorija možete doci odabirom opcije kategorije u padajućem izborniku za pristup video sadržaju.

Razlika između kategorija i VoD paketa

Bitno je shvatiti razliku između kategorija i VoD paketa. Kategorije grupiraju sadržaj prema temi, primjerice “Sport” će obuhvatiti sav video sadržaj koji je vezan uz sportska natjecanja, objave i sl. VoD paketi u drugu ruku grupiraju video sadržaj u logičke cjeline poput cjelovitog video sadržaja ustanove, konferencije ili ostalih posebnih događanja.

Recimo, ukoliko postoji video zapis o predavanju o stručnoj temi na konferenciji, isti video zapis će biti u VoD paketu te konferencije i u kategoriji “Obrazovanje”. Dakle, video zapis će sadržajno pripadati toj konferenciji i svojom temom će odgovarati kategoriji “Obrazovanje”.

 

Korisnički profil

Korisnički profil sadrži podatke o korisniku, zadnje obavijesti, preporučene sadržaje za korisnika, spremljene videozapisi i kanale.

 

Lista obavijesti sadrži ime autora, naziv obavijesti i datum. Zelenom bojom su označene nepročitane obavijesti a pročitane sivom i bijelom. Odabirom obavijesti otvara se prozor obavijesti s informacijama o imenu autora, nazivu obavijesti i datumu. Korisnik se može vratiti na glavni ekran, obrisati obavijest ili označiti kao nepročitano.

 • Primjer obavijesti

Statistika

Svaki video zapis na CARNET Meduzi ima zasebno praćenje statistike. Dostupne informacije su broj pregleda, broj jedinstvenih pregleda, broj posjetitlja, prosječno trajanje posjeta (u sekundama), broj pregleda kao umetnuti (embed) sadržaj, broj događaja na video playeru i broj trenutnih korisnika.

Broj pregleda, odnosno koliko se puta stranica sa video zapisom učitala, može se vidjeti u donjem desnom kutu okvira za pregled zapisa.

Tipkom   ulazi se u detaljan pregled statistike u kojemu možete vidjeti podatke unutar zadnjih 7 dana ili od kad je video zapis postavljen na Meduzu:

 • Broj pregleda – koliko je puta video zapis pokrenut
 • Broj jedinstvenih pregleda – koliko je puta video zapis pokrenut od strane jedinstvenog korisnika, odnosno, ne ubrajaju se višestruki pregledi istog korisnika
 • Broj posjetitelja – koliko jedinstvenih korisnika je pregledalo video zapis
 • Prosječno trajanje posjeta (sekunde) – prosječno vrijeme u kojem su korisnici gledali video izraženo u sekundama
 • Broj pregleda kao umetnuti (embeded) sadržaj – broj pregleda zapisa gdje je postavljen kao umetnuti (embeded) sadržaj
 • Broj događaja na video playeru – koliko puta su korisnici koristili funkcionalnost video playera: pomicanje po videu (seek), učitavanje međuspremika (buffer), pauza, pokreni video (play), nastavi video (resume), kraj video zapisa (complete)
 • Trenutno aktivni korisnici – koliko korisnika trenutno gleda video zapis

Za prikupljanje podataka koristi se servis Google Analytics o kojemu više možete saznati na sljedećoj poveznici: Google Analytics. Prikupljeni statistički podaci o video zapisima služe isključivo u informativne svrhe. CARNET nije odgovoran za istinitost i potpunost navedenih statističkih podataka.

Prijava problema

Za prijavu problema potrebno je ispuniti obrazac dostupan ovdje. Nakon ispunjavanja obrasca zaprimit ćete poruku od našeg ticketing sustava. Stručni suradnik iz tima za podršku javit će vam se obično unutar jednog radnog dana.

Često postavljena pitanja


 1. Q: Zašto ne mogu preuzeti video (download)?

 2. A: Korisnik mora biti prijavljen na sustav kako bi mogao preuzimati sadržaj. 

 3. Q: Mogu li mogu pristupiti ovoj usluzi preko IPv6 protokola?

 4. A: Da. CARNET Meduza u potpunosti podržava IPv6 protokol.

 5. Q: Što je MoD?

 6. A: Media on Demand je CARNET-ov servis koji ima zadaću pružiti svojim korisnicima unutar hrvatske znanstveno-istraživačke zajednice rješenja i savjete za primjenu višemedijskih tehnologija u svakodnevnom radu. Korisnici MoD-a su one ustanove ili pojedinci koji imaju potrebe za višemedijskom produkcijom odnosno za potporom u dizajnu, izgradnji i korištenju sustava za produkciju i distribuciju višemedijskih sadržaja. Usluge MoD sustava su prilagodba snimljenih materijala (audio, video) ili prezentacija (predavanja, seminara ...) te njihovo postavljanje na MoD portal na http://mod.carnet.hr kako bi im se moglo pristupiti putem Interneta.
  Čitav video sadržaj s MoD-a dostupan je na Meduzi. Ukoliko želite pogledati video koji Vas zanima s MoD-a, korištenjem tražilice možete naći video ili putem kategorija i paketa naći određene povezane video sadržaje.

 7. Q: Što je RoD?

 8. A: Radio on Demand servis CARNET-a ima zadaću pružiti svojim korisnicima unutar hrvatske znanstveno-istraživačke zajednice rješenja i savjete za primjenu višemedijskih tehnologija u svakodnevnom radu. Korisnici CARNET servisa su one institucije ili pojedinci koji imaju potrebe za višemedijskom produkcijom odnosno potrebe za potporom u dizajnu, izgradnji i korištenju sustava za produkciju i distribuciju višemedijskih sadržaja. Radio on Demand servisu pristupa se na http://rod.carnet.hr.

 9. Q: Što je CARNET-ov video portal Baltazar?

 10. A: CARNET-ov video portal Baltazar na adresi http://baltazar.carnet.hr sadrži cjelokupni pedagoško obrazovni program Zagreb filma. Sadržajima na Portalu Baltazar mogu pristupiti samo CARNET-ovi korisnici koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Portal Baltazar je napravljen na open source platformi Mediacore koja je napisana u Pythonu, a svi video materijali su komprimirani H.264 kodekom koji se danas najviše koristi na webu. Za potrebe Portala Mediacore je lokaliziran i prevedeno je 465 fraza (1729 riječi). Prijevod je dostupan open source zajednici. Portal Baltazar ujedno je prilagođen i za mobilne platforme te koristi HTMLv5 player za prikaz sadržaja. Baltazar je kao i prethodni CARNET-ovi multimedijalni servisi, dostupan putem Meduze. Postoji zasebna kategorija vidljiva samo ulogiranim korisnicima. Kategoriji možete pristupiti ovdje. Za video sadržaj sa Portala Baltazar nije moguće koristiti video embedding i skinuti lokalno na računalo zbog posebnih autorskih prava, više informacija možete pronaći ovdje.

 11. Q: Što su Internet prijenosi (live streaming)?

 12. A: Internet prijenos (live stream) generički je naziv za tehnologiju prijenosa streaming audia i streaming videa (poznati i kao web-radio i web-tv). Označava prijem i istovremeno reproduciranje audio i video podataka putem računalne mreže. Tako je Internet prijenos ekvivalentan klasičnim prijenosima radijskog i televizijskog programa.

 13. Q: Što je Flash?

 14. A: Flash je alat koji dizajneri koriste za izradu prezentacija, aplikacija i ostalih sadržaja koje omogućuju interakciju s korisnicima. Moguće je izraditi vrlo bogate Flash aplikacije u koje možemo uključiti slike, zvukove, video i specijalne efekte. Prednost flasha je interakcija s korisnicima. Npr. kada korisnik klikne na neku tipku pojavi se određena slika i sl. To je samo jedna malena mogućnost. Flash video (FLV) nudi mogućnost nesmetanog gledanja video sadržaja u bilo kojem operacjiskom sustavu ili na bilo kojoj platformi (Microsoft, Apple, Sun, Linux, Unix, BSD i dr.). Jednostavnost gledanja video materijala za krajnje korisnike. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Adobe-a: Adobe.com.

 15. Q: Kakva su autorska prava sadržaja na Meduzi?

 16. A: Vlasnik autorskih prava isključivo je kreator materijala. CARNET ne preuzima vlasništvo nad autorskim pravima.

 17. Q: Da li je moguć prikaz videa preko cijelog ekrana (full screen) na Android mobilnom uređaju?

 18. A: Prikaz videa preko cijelog ekrana trenutačno nije podržano, ali planira se implementirati u budućnosti.

 19. Q: Odvijaju li se Internet prijenosi odvijaju u realnom vremenu?

 20. A: Ne. Zbog ograničenja tehnologije (HLS) u normalnim uvjetima, internet prijenos kasni oko 30 sekundi do jednu minutu. Internet prijenos se prilikom gledanja dijeli na kratke isječke koji se prilikom prihvata na poslužitelju obrađuju, a zatim se prilikom gledanja s korisnikove strane sklapaju u neprekinuti video. Ovisno od kojeg isječka korisnik počinje preuzimati Internet prijenos toliko će biti kašnjenje. Detaljni opis tehnologije možete pronaći na sljedećoj poveznici: Link.

 21. Q: Prilikom gledanja sadržaja, video mi izgleda vrlo mutno, zašto?

 22. A: CARNET Meduza podržava adaptivnu reprodukciju sadržaja. Odnosno, svaki video zapis se prilikom postavljanja na sustav transkodira u više različitih kvaliteta. Sustav je postavljen da pokuša uvijek reproducirati zapis na najvišoj mogućoj kvaliteti koja se bira prema trenutnim sposobnosti Vašeg računala (procesorska snaga i sl.) i na temelju kvalitete Vaše internetske veze. Moguće je i ručno mijenjati kvalitetu reprodukcije putem padajućeg menija u donjem desnom kutu okvira za gledanje. Ovisno o video zapisu, bit će ponuđeno više rezolucija. U primjeru ispod, ponuđene su 720p (najviša kvaliteta), 480p, 360p, 270p (najniža kvaliteta).