3. Opseg struka
OPSEG STRUKA (sastav tijela)
SVRHA: Procjena masnog tkiva u središnjem dijelu tijela.
POVEZANOST SA ZDRAVLJEM: Povećani opseg struka predstavlja čimbenik rizika za srčano-žilne bolesti i metaboličke bolesti.
POMAGALA: Neelastična mjerna traka.
PROVEDBA: Učenik nosi laganu odjeću kako bi se traka pravilno pozicionirala. Stojeći uspravno, s opuštenim trbuhom, rukama uz tijelo i skupljenim stopalima, učenik zauzima ispravan položaj. Neelastična traku postavlja se vodoravno na razini prirodnog struka, što je najuži dio trupa gledan sprijeda. Kod učenika u kojih je teško odrediti suženje struka, mjeri se najmanji vodoravni opseg između gornjeg dijela zdjelične kosti (crista iliaca) i donjeg ruba rebara.
UPIS PODATAKA: Rezultat se bilježi u centimetrima s preciznošću od 0,1 cm (npr. 58,0 ili 60,7)